| | |
SITE SEARCH
Learning Resource Centre
 
»Book a Tutor
»Become a Tutor
»Math Learning Centre
»Learning Strategies
»Learning Circles, Review Sessions & Open Tutoring9
»Tutoring Guidelines
»Practice and Review
Pathology Reviews
Pathology Worksheets/Quizzes
Anatomy Worksheets
»English Language Help
»Contact the Learning Centre
»eCentennial
»myCentennial
Font Size
Smaller
Restore Larger

Mitosis and Meiosis Exercise

1. The cytoplasmic division in plants must be facilitated by a mechanism called
a. cleavage furrow formation
b. spindle equator formation
c. spindle plate formation
d. cell plate formation
e. a & d

2. What is a major feature of prophase in mitosis?
a. Chromosomes condense
b. Crossing-over between homologous chromosomes
c. Nuclear envelope breaks up
d. a & c
e. All of the above

3. In which stage in interphase does the DNA replication take place?
a. G1
b. G2
c. S
d. G1 & S
e. G1 & G2

4. When all chromosomes line up at the spindle equator, it is referred as the stage(s) of
a. Metaphase
b. Anaphase
c. Anaphase I
d. Anaphase II
e. None of the above

5. The cells that make up our body, and usually have a diploid chromosome number, are known as
a. Sex cells
b. Germ cells
c. Diploid cells
d. Prokaryotic cells
e. Somatic cells

6. Meiosis only occurs in
a. Somatic cells
b. Germ cells
c. Animal cells
d. Plant cells
e. Prokaryotic cells

7. Sister chromatids break apart in which of the following stages?
a. Metaphase
b. Anaphase
c. Anaphase I
d. Anaphase II
e. a & d

8. A different molecular form of the same gene is known as a/an
a. phenotype
b. genotype
c. allele
d. homologous pair
e. sister chromatids pair

9. Crossing-over can be found in the stage of
a. Prophase I
b. Prophase II
c. Interphase
d. Anaphase I
e. Anaphase II

10. Which of the following organelles is/are important during the stage of metaphase?
a. Mitochondrion
b. Ribosome
c. Centrioles
d. Golgi Apparatus
e. All of the above

11. Which of the following process will result in a reduction of the chromosome number by half?
a. Mitosis
b. Meiosis
c. Cytoplasmic division
d. DNA replication
e. Fertilization

12. The gamete usually has a ___________ chromosome number.
a. haploid
b. diploid
c. triploid
d. tetraploid
e. polyploidy

13. Which of the following best describe the term "crossing over"?
a. An exchange of information between two sister chromatids
b. A molecular interaction between two sister chromatids
c. A molecular interaction between two non-sister chromatids
d. A separation of two sister chromatids
e. None of the above

14. There are DNA replications during the stage(s) of
a. interphase prior to mitosis
b. interphase prior to meiosis I
c. interphase between meiosis I and meiosis II
d. a & b
e. All of the above

15. Sexual reproduction requires all of the following except
a. meiosis
b. mitosis
c. gamete formation
d. fertilization
e. None of the above

Answers

1. d
2. d
3. c
4. a
5. e
6. b
7. e
8. c
9. a
10. c
11. b
12. a
13. c
14. d
15. b

 

book a tutor