| | |
SITE SEARCH
Learning Resource Centre
 
»Book a Tutor
»Become a Tutor
»Math Learning Centre
»Learning Strategies
»Learning Circles, Review Sessions & Open Tutoring9
»Tutoring Guidelines
»Practice and Review
Pathology Reviews
Pathology Worksheets/Quizzes
Anatomy Worksheets
»English Language Help
»Contact the Learning Centre
»eCentennial
»myCentennial
Font Size
Smaller
Restore Larger

Chemistry 1 Practice Exam

Multiple Choice

1. Express the following measurement in scientific notation: 0.000298 cm
a. 2.98 x 104 cm
b. 2.98 x 10-4 cm
c. 0.298 x 10-3 cm
d. 0.298 mm
e. 298 x 10-6 cm

2. Which one of the following is a chemical change?
a. Copper metal is melted under high temperature
b. Iron metal forms rust
c. Water is filtered with a funnel
d. Wood is grinded into pieces
e. Water is mixed with oil

3. Which of the following is considered to be a heterogeneous mixture?
a. Gasoline
b. Air
c. Brass
d. Silver
e. Sand water

4. Which of the following is NOT an element?
a. Brass
b. Silicon
c. Gold
d. Silver
e. Mercury

5. What is the chemical symbol for nickel?
a. N
b. Na
c. Ne
d. Ni
e. Pb

6. Which of the following is not included in the Dalton's Atomic Theory?
a. Elements are made up of atoms
b. Atoms of one element can unite with other elements' atoms to form compounds
c. Atoms are not created nor destroyed
d. Atoms are made up of electrons, neutrons, and protons
e. All atoms of a given element are identical

7. The mass number depends on the number of
a. protons only
b. electrons only
c. neutrons only
d. protons and electrons
e. protons and neutrons

8. Atoms with the same number of protons but different numbers of neutrons are called
a. Isomers
b. Isotopes
c. Stereoisomer
d. Enantiomers
e. meso-compounds

9. Hydrogen is best described as which of the following:
a. Acid
b. Gas and diatomic molecule
c. Gas and metal
d. Noble gas
e. Noble gas and non-metal

10. An anion can be explained as which of the following:
a. A positively charged ion
b. A neutral ion
c. A negatively charged ion
d. A charged atom
e. An isotope that has an extra proton

11. When a compound forms between a metal and a nonmetal, we call it
a. An ionic compound
b. A covalent compound
c. A neutral compound
d. A polar covalent compound
e. A cationic compound

For questions 12-20, choose the most appropriate chemical name for the compound:

12. CaS
a. Calcium sulphate
b. Calcium Sulphide
c. Calcium sulphite
d. Calcium monosulphide
e. Carbon monosulphate

13. MgI2
a. Magnesium iodide
b. Magnesium iodic acid
c. Magnesium di-iodide
d. Magnesium (I) iodide
e. Magnesium (II) iodide

14. CuCl2
a. Copper chloride
b. Copper dichloride
c. Copper (I) chloride
d. Copper (II) chloride
e. Cuprous chloride

15. Hg2O
a. Mercury oxide
b. Mercury (I) oxide
c. Mercury (II) oxide
d. Dimercury monoxide
e. Mercuric monoxide

16. CH4
a. Monocarbon tetrahydrogen
b. Carbon hydride
c. Carbonic hydride
d. Carbon tetrahydride
e. Carbon (I) hydride

17. N2O3
a. Nitrogen trioxide
b. Dinitrogen trioxide
c. Nitric oxide
d. Nitrogen (II) oxide
e. Nitrogen oxide

18. KMnO4
a. Potassium manganese tetraoxide
b. Potassium permanganate
c. Potassium (I) manganate
d. Potassium permanganate
e. Potassium manganide

19. HCN
a. Hydrochloric acid
b. Hydrocyanic acid
c. Cyanic acid
d. Hydrocarbon nitric acid
e. Hydrogen carboxylic acid

20. H2SO4
a. Hydrosulphuric acid
b. Hydrosulphurous acid
c. Sulphuric acid
d. Sulphurous acid
e. Persulphric acid

For questions 21-26, choose the most appropriate chemical formula for the compound:

21. Lead (IV) sulphide
a. PbS
b. Pb4S
c. PbS2
d. PbSO4
e. Pb2S2

22. Sodium bromide
a. NaBr
b. NaBr2
c. Na2Br
d. NaBrO
e. NaBrO4

23. Acetic Acid
a. HCl
b. HClO4
c. HCN
d. HC2H3O2
e. HCO3

24. Chlorous acid
a. HClO2
b. HClO3
c. HClO4
d. H2ClO3
e. H2ClO4

25. Phosphorous pentachloride
a. PCl
b. PCl3
c. PCl5
d. PCl7
e. PClO3

26. Copper (II) hydroxide
a. CuOH
b. Cu2OH
c. Cu2O
d. CuO
e. Cu(OH)2

27. Which of the following is best described as a strong acid?
a. A substance that partially dissociates in water
b. A substance that completely ionizes in water
c. A pure substance that accepts H+ ions
d. A substance that is very soluble in water
e. A substance that is very insoluble in water

28. The following is an illustration of what type of reaction? ***  what illustration????

29. If a carbon compound such as gasoline (C8H18) reacts with oxygen in the air, what will be produced?
a. 6-carbon compound and carbon dioxide
b. 6-carbon compound and water
c. Carbon monoxide and water
d. Carbon dioxide and water
e. Carbon dioxide and oxygen

30. What type of reaction would it be according to Question 29?
a. Decomposition
b. Combustion
c. Synthesis
d. Single displacement
e. Double displacement

Answers:

1. b
2. b
3. e
4. a
5. d
6. d
7. e
8. b
9. b
10. c
11. a
12. b
13. a
14. d
15. b
16. d
17. b
18. b
19. b
20. c
21. c
22. a
23. d
24. a
25. c
26. e
27. b
28. e
29. d
30. b

 

book a tutor